Składniki:
cebula 1
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 3
cukinia 3
pomidory 40 dag
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
bazylia posiekana świeża 2 łyżki (można
zastąpić suszoną)
sól, pieprz
oliwa z oliwek 4 łyżki
makaron fusilli (świderki) 25 dag
ser żółty 15 dag
Wykonanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki
oliwy. Zeszklić na niej cebulę pokrojoną w cienkie plastry, rozgnieciony
czosnek, paprykę pokrojoną w paski (bez pestek), plasterki cukinii i stale
mieszając, dusić 5 minut. Następnie dodać pomidory pokrojone w kawałki,
koncentrat oraz bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i podgrzewać
do miękkości warzyw. Makaron ugotować al. dente w osolonym wrzątku z łyżką
oliwy. Odlać i dołożyć do warzyw. Wymieszać, przełożyć do naczynia
żaroodpornego, obłożyć serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do momentu aż ser
się zrumieni (ok. 10 minut). Dekorować bazylią lub pietruszką, podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz