Translate

sobota, 16 listopada 2013

Pasta provencale




Składniki:

cebula 1
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 3
cukinia 3
pomidory 40 dag
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
bazylia posiekana świeża 2 łyżki (można zastąpić suszoną)
sól, pieprz
oliwa z oliwek 4 łyżki
makaron fusilli (świderki) 25 dag
ser żółty 15 dag

Wykonanie:

     Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulę pokrojoną w cienkie plastry, rozgnieciony czosnek, paprykę pokrojoną w paski (bez pestek), plasterki cukinii i stale mieszając, dusić 5 minut. Następnie dodać pomidory pokrojone w kawałki, koncentrat oraz bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i podgrzewać do miękkości warzyw. Makaron ugotować al. dente w osolonym wrzątku z łyżką oliwy. Odlać i dołożyć do warzyw. Wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do momentu aż ser się zrumieni (ok. 10 minut). Dekorować bazylią lub pietruszką, podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ