Składniki:
ziemniaki 1 kg
jaja 2
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól
olej do smażenia
grzyby świeże (leśne) 0,5 kg
cebula mała 1
masło 1 łyżka
śmietana 2-3 łyżki
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej
tarce. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wbić jaja, całość dokładnie połączyć
wraz z solą (do smaku). Rozgrzać olej na patelni. Nakładać ciasto łyżką,
tworząc kształtne placki. Smażyć na silnym ogniu z obu stron na złoto (w miarę
potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia). Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku
papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu, póki są chrupiące. Grzyby
oczyścić, opłukać kilkakrotnie, pokroić w cienkie krążki lub w paski. Podlać
niewielką ilością wody (ok. 5 łyżek), udusić z cebulą i masłem pod przykryciem.
Gdy grzyby zmiękną, zalać je śmietaną, mieszając zagotować, dodać sól, pieprz
do smaku.
Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść cały czas.
OdpowiedzUsuń