Translate

wtorek, 5 listopada 2013

Babka ziemniaczana



Składniki:

ziemniaki ugotowane 1kg
mąka pszenna 1/4 objętości ziemniaków
słonina ok. 20 dag
cebula 1
jajo 1
sól, pieprz, majeranek
tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

     Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy mąkę, jajo, sól, pieprz, majeranek i wyrabiamy na jednolitą masę. Słoninkę kroimy w kostkę i przetapiamy delikatnie na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do słoninki, podsmażamy i zalewamy masę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok. godziny. Podajemy na gorąco z ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ