Składniki:
ziemniaki ugotowane 1kg
mąka pszenna 1/4 objętości ziemniaków
słonina ok. 20 dag
cebula 1
jajo 1
sól, pieprz, majeranek
tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Ugotowane
ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy mąkę, jajo, sól,
pieprz, majeranek i wyrabiamy na jednolitą masę. Słoninkę kroimy w kostkę i
przetapiamy delikatnie na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy
do słoninki, podsmażamy i zalewamy masę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie
mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok. godziny. Podajemy na gorąco z
ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz