Translate

wtorek, 5 listopada 2013

Babka z kaszy i ziemniaków



Składniki:


ziemniaki ugotowane na sypko 1kg
kasza jęczmienna 3/4 szklanki
jaja 2
masło 4dkg (kopiata łyżka)
posiekany koperek
sól, pieprz
tłuszcz, bułka tarta

Wykonanie:

     Kaszę zalewamy wrzącą wodą do napęcznienia. Ziemniaki starannie tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę. W makutrze lub mikserem ucieramy ziemniaki z kaszą, masłem i żółtkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek i posiekanym koperkiem. Masę wykładamy do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach. Podajemy z kwaśną śmietaną lub topionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ