ziemniaki ugotowane na sypko 1kg
kasza jęczmienna 3/4 szklanki
jaja 2
masło 4dkg (kopiata łyżka)
posiekany koperek
sól, pieprz
tłuszcz, bułka tarta
Wykonanie:
Kaszę zalewamy wrzącą wodą do
napęcznienia. Ziemniaki starannie tłuczemy lub przepuszczamy przez
maszynkę. W makutrze lub mikserem ucieramy ziemniaki z kaszą, masłem i
żółtkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy z ubitą na
sztywno pianą z białek i posiekanym koperkiem. Masę wykładamy do wysmarowanego
tłuszczem i wysypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 1 godz.
w 180 stopniach. Podajemy z kwaśną śmietaną lub topionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz