ziemniaki 1,5 kg
cukinia duża 1
papryka czerwona 1
jaja 3
mąka pszenna 3-4 łyżki
cebula duża 1
olej do smażenia
konserwa mięsna tłusta 1 (300 g)
sól, pieprz,
papryka w proszku,
starta gałka
muszkatałowa
Wykonanie:
Cukinię
umyć, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę
umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć
na drobnej tarce. Dodać startą cukinię i pokrojoną paprykę, wymieszać.
Następnie dodać jaja, mąkę, sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową i
dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach
oliwy. Konserwę rozdrobnić, dodać do cebuli, przesmażyć, mieszając dążyć
do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masą cebulowo-konserwową zalać przygotowane
ciasto ziemniaczane. Całość połączyć w jednolitą masę. Wszystko wylać na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 1,5 h w 180 stopniach. Na dole
piekarnika postawić blaszkę z ok. 1 l wody, wówczas kartoflak nie będzie
przesuszony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz