Translate

środa, 6 listopada 2013

Chleb dyniowy



Składniki:

olej 1 szklanka
miód płynny 1 szklanka
cukier 2 szklanki
jaja 4
mąka pszenna 3,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
goździki mielone ½ łyżeczki
gałka muszkatałowa mielona ½ łyżeczki
ziele angielskie mielone ½ łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
mus z dyni 2 szklanki
orzechy (np. włoskie) 1,5 szklanki

Wykonanie:

Wymieszać razem olej, miód, cukier i roztrzepane jaja. Przesiać suche składniki, Wymieszać ze słodkim olejem. Dodać przecier z dyni i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy. Wlać ciasto do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut. Wyjąc i odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć na podstawkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ