Składniki:
Sos:
mięso wieprzowe 0,5 kg
przyprawa do gyrosa (Kotanyi)
mieszanka warzywna chińska
kawałek suszonej chili
mąka ziemniaczana 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól, pieprz, papryka do smaku
gęsta kwaśna śmietana i czerwona
papryka w proszku do dekoracji
Placki:
1 kg ziemniaków (najlepiej młode)
cebula 1
jaja 2
mąka pszenna 2-3 łyżki (do młodych
ziemniaków więcej)
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Przygotować sos: mięso pokroić w
grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć mięso, obficie posypać
przyprawą do gyrosa. Przykryć i dusić mięso z początku na dużym ogniu, po
chwili na słabym i nie mieszając dusić ok. pół godziny. W miarę odparowywania
soku dolać trochę gorącego rosołu. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać
warzywa, przyprawy do smaku i dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać z wodą, zalać
mięso, zagotować. Dodać powidełka pomidorowe.
Przygotować placki: ziemniaki oczyścić
pod bieżącą wodą, obrać, i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać
jaja sól i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z mąką. Na gorącym tłuszczu smażyć
grubsze placki wielkości patelni (o średnicy ok. 20 cm), z obu stron na złoto.
W miarę potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia.
Placki wyłożyć na talerze, polać sosem,
złożyć na pół. Udekorować kleksem śmietany i posypać papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz