Translate

sobota, 16 listopada 2013

Cygan




Placek po cygańsku, węgiersku, beskidzku..,
 jak by nie nazwać - jest fantastyczny.


Składniki:

Sos: mięso wieprzowe 0,5 kg
przyprawa do gyrosa (Kotanyi)
mieszanka warzywna chińska
kawałek suszonej chili
mąka ziemniaczana 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól, pieprz, papryka do smaku
gęsta kwaśna śmietana i czerwona papryka w proszku do dekoracji
Placki: 1 kg ziemniaków (najlepiej młode)
cebula 1
jaja 2
mąka pszenna 2-3 łyżki (do młodych ziemniaków więcej)
sól
olej do smażenia

Wykonanie:

     Przygotować sos: mięso pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć mięso, obficie posypać przyprawą do gyrosa. Przykryć i dusić mięso z początku na dużym ogniu, po chwili na słabym i nie mieszając dusić ok. pół godziny. W miarę odparowywania soku dolać trochę gorącego rosołu. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać warzywa, przyprawy do smaku i dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać z wodą, zalać mięso, zagotować. Dodać powidełka pomidorowe.
Przygotować placki: ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jaja sól i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z mąką. Na gorącym tłuszczu smażyć grubsze placki wielkości patelni (o średnicy ok. 20 cm), z obu stron na złoto. W miarę potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia.
Placki wyłożyć na talerze, polać sosem, złożyć na pół. Udekorować kleksem śmietany i posypać papryką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ