Składniki:
Ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki
masło ½
jaja 4-6
mleko 1 szklanka
Krem: masło ½ kostki
cukier puder ½ szklanki
budyń waniliowy 1
mleko 375 ml
Pomada: czekolada 10 dag
mleko ½ szklanki
masło 2 łyżki (lub ceres)
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta: Zagotować mleko z
masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub łopatką, aż zrobi
się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po
jednym jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. Gotową masę wyciskać
w postaci pasków o wymiarach 4x9 cm za pomocą tutki (lub nakładać łyżką) na
blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Piec 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić
wzdłuż na pół. Przełożyć kremem. Polać po wierzchu pomadą czekoladową.
Przygotowanie kremu: Ugotować budyń z
podaną ilością mleka (musi być bardzo gęsty). Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem
do białości. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.
Przygotowanie pomady: Czekoladę rozgotować
z mlekiem i masłem na masę gęstości śmietany (ceres dodajemy do przestudzonej
czekolady). Wyrobić na gładko. Przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz