Składniki:
Ciasto
francuskie: mąka pszenna 0,4
kg
masło 0,4 kg
sól
Krem: jaja 6
cukier puder 100g
wanilia w całości lub cukier waniliowy
mąka krupczatka 50 g
mleko 400 ml
cukier puder do piany 50 g
cukier waniliowy do posypania
Wykonanie:
Przygotować ciasto: z 2/3 mąki i ¾
masła wyrobić ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Z reszty mąki, masła, soli i
wody wyrobić drugie ciasto i odłożyć do schłodzenia, po czym rozwałkować je
nadając prostokątny kształt, na środku ułożyć ciasto maślane, przykryć
rozwałkowanym ciastem. Oba ciasta razem rozwałkować, złożyć, ponownie rozwałkować
i zostawić, aby odpoczęło. Te czynności powtórzyć dwukrotnie, przy czym ciasto
powinno odpoczywać za każdym razem 20 minut. W czasie wałkowania podsypywać
mąką. Takie ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, przenieść na blachę, nakłuć
widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu jeden prostokąt posmarować
schłodzonym kremem, a drugi pokroić na jednakowe kawałki, ułożyć je na kremowej
masie i pokroić spód. Posypać cukrem waniliowym.
Przygotować krem: żółtka utrzeć z
cukrem, mąką i rozgniecioną wanilią (lub cukrem waniliowym), zalać mlekiem i ubijać
na słabym ogniu do zgęstnienia. Krem odstawić z ognia i ostudzić, mieszając. Dodać
sztywną pianę ubitą z białek i cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz