Translate

sobota, 16 listopada 2013

Napoleonki




Składniki:

Ciasto francuskie: mąka pszenna 0,4 kg
masło 0,4 kg
sól
Krem: jaja 6
cukier puder 100g
wanilia w całości lub cukier waniliowy
mąka krupczatka 50 g
mleko 400 ml
cukier puder do piany 50 g
cukier waniliowy do posypania

Wykonanie:

     Przygotować ciasto: z 2/3 mąki i ¾ masła wyrobić ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Z reszty mąki, masła, soli i wody wyrobić drugie ciasto i odłożyć do schłodzenia, po czym rozwałkować je nadając prostokątny kształt, na środku ułożyć ciasto maślane, przykryć rozwałkowanym ciastem. Oba ciasta razem rozwałkować, złożyć, ponownie rozwałkować i zostawić, aby odpoczęło. Te czynności powtórzyć dwukrotnie, przy czym ciasto powinno odpoczywać za każdym razem 20 minut. W czasie wałkowania podsypywać mąką. Takie ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, przenieść na blachę, nakłuć widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu jeden prostokąt posmarować schłodzonym kremem, a drugi pokroić na jednakowe kawałki, ułożyć je na kremowej masie i pokroić spód. Posypać cukrem waniliowym.
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem, mąką i rozgniecioną wanilią (lub cukrem waniliowym), zalać mlekiem i ubijać na słabym ogniu do zgęstnienia. Krem odstawić z ognia i ostudzić, mieszając. Dodać sztywną pianę ubitą z białek i cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ