Translate

sobota, 16 listopada 2013

Amoniaczki




Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
margaryna 8 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy lub ¼ laski wanilii
jaja 2
amoniak 10 g
mleko ¾ szklanki

Wykonanie:

     Posiekać margarynę z mąką, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym lub startą wanilią. Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku. Ciasto zagnieść z jajami i amoniakiem, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc).  Na drugi dzień, gdy ciasto jest zbyt twarde, rozrzedzić je mlekiem, podzielić na 2 części, rozwałkować, nakłuć w wielu miejscach, wykrawać foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie, upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ