Składniki:
mąka pszenna 0,5 kg
margaryna 8 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy lub ¼ laski wanilii
jaja 2
amoniak 10 g
mleko ¾ szklanki
Wykonanie:
Posiekać margarynę z mąką, wymieszać z
cukrem, cukrem waniliowym lub startą wanilią. Amoniak rozpuścić w ciepłym
mleku. Ciasto zagnieść z jajami i amoniakiem, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić
w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc). Na drugi dzień, gdy ciasto jest zbyt twarde, rozrzedzić
je mlekiem, podzielić na 2 części, rozwałkować, nakłuć w wielu miejscach, wykrawać
foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych
odstępach od siebie, upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz