Translate

sobota, 16 listopada 2013

Gulasz węgierski




Składniki:

masło 2 łyżki
cebula 1
czosnek 1-2 ząbki
papryka w proszku 1,5 łyżki
łopatka wieprzowa 0,5 kg
kmin rzymski mielony ½ łyżeczki
bulion wołowy 1 szklanka
sól ½ łyżeczki
czarny pieprz ½ łyżeczki
pomidory bez skórki 1 puszka
oregano ½ łyżeczki
mąka ziemniaczana ½ łyżki

Wykonanie:

     Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić cebulę z czosnkiem. Przełożyć do garnka. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Włożyć do cebuli. Dodać kmin, bulion, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez pół godziny. Dodać pomidory, paprykę i oregano, gotować na małym ogniu bez przykrycia 15-20 minut. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody, wlać do gulaszu i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z ziemniakami, kaszą, kluskami lub plackami ziemniaczanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ