Składniki:
Ciasto: mąka pszenna 1 szklanka
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki
mleko 1 szklanka
woda lub woda sodowa ¼ szklanki
jajo 1
Nadzienie: twaróg 25 dag
śmietana gęsta ¼ szklanki
cukier puder 1 szklanka
(jeśli ktoś lubi orzechy laskowe
rozdrobnione ½ szklanki)
Sos: masło 125 g
cukier ½ szklanki
mączka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok z cytryny 4 łyżeczki
brzoskwinie 4
(ewentualnie 3-4 łyżki alkoholu)
Wykonanie:
Przygotować ciasto: mąkę przesiać razem
z solą. Rozmieszać olej z mlekiem i wodą, dodać rozmącone jajo. Mieszając dodawać
suche składniki. Zrobić miękkie, rzadkie ciasto. Rozsmarować ok. 3-4 łyżek
ciasta na lekko natłuszczonej masłem rozgrzanej patelni. Smażyć przez ok. 1,5
minuty, przewrócić i smażyć z drugiej strony przez minutę, na średnim ogniu.
Przygotować nadzienie: ser rozrobić ze
śmietaną i cukrem pudrem na gładką masę (dodać orzechy, wymieszać). Nałożyć po
2 łyżki nadzienia na każdy naleśnik i zwinąć w rulon.
Przygotować sos: brzoskwinie obrać, pokroić
w drobna kostkę, przełożyć do rondla, podlać 200 ml wody zagotować, przecedzić
(zachować sok). Masło roztopić, dodać cukier i mieszając podgrzewać na małym
ogniu, aż będzie złotobrązowy. Wlać sok brzoskwiniowy (+ewentualnie alkohol).
Sok z cytryny wymieszać z mączką ziemniaczaną i wlać do sosu, mieszając, zagotować.
Położyć naleśniki na talerzach, posypać
brzoskwiniami i polać gorącym sosem. Natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz