Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna ok. 0,4 kg
szczypta soli
jaja 4
mleko ok. 2,5 szklanki
Nadzienie: twaróg mielony 40 dag
jaja 4
cukier wg uznania
(ewentualnie cukier waniliowy dla aromatu)
olej do smażenia
Wykonanie:
Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka
od białek. Żółtka rozmącić z mlekiem i solą, miksując dodawać mąkę (ciasto ma być
w miarę rzadkie, by z łyżki wylewało się ciągłym strumieniem). Białka ubić na sztywną
pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki. Twaróg utrzeć
z cukrem (i cukrem waniliowym) i żółtkami na gładką masę. Białka ubić na sztywną
pianę, dodać do twarogu, delikatnie wymieszać. Na każdy naleśnik wyłożyć porcję
masy twarogowej (ok. 2 łyżki), rozsmarować, zawinąć, obsmażać z obu stron na
złoto.
Podawać gorące np. z bitą śmietaną lub sosem owocowym, czekoladowym.
Podawać gorące np. z bitą śmietaną lub sosem owocowym, czekoladowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz