Translate

piątek, 15 listopada 2013

Kakory litewskie




Składniki:

Ciasto: ziemniaki 0,6 kg
mąka pszenna ok. 5-8 łyżek
sól
Farsz: soczewica 1 szklanka
jaja 2
cebula 2
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól, pieprz ziołowy, majeranek
słonina ok. 15 dag na okrasę

Wykonanie:


     Soczewicę opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin (najlepiej na noc), ugotować, przestudzić. Przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, drobno poszatkować, zezłościć na maśle i dodać do soczewicy, wymieszać. Następnie dodać jaja i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę z solą i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować (niezbyt cienko), pokroić w kwadraty lub wykrawać szklanką krążki, jak na pierogi.
Na każdy kawałek ciasta wyłożyć łyżkę farszu, zlepić jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 15-20 minut) na złoty kolor. W tym czasie słoninę pokroić w kostkę, wytopić. Upieczone kakory wyłożyć na półmisek i polać skwarkami.






1 komentarz:

DRUKUJ