Translate

poniedziałek, 18 listopada 2013

Kaczka z jabłkami





Składniki:

kaczka średniej wielkości 1 (ok.2,5 kg)
jabłka (antonówki, szara reneta) 1 kg
sól, czosnek (świeży lub granulowany), majeranek

Wykonanie:

     Umytą kaczkę natrzeć solą z czosnkiem i majerankiem. Zostawić na noc w lodówce. Obrane jabłka podzielić na pół, usunąć gniazda. Obtoczyć w majeranku i nafaszerować kaczkę. Kaczkę wyłożyć do brytfanny, do naczynia żaroodpornego lub na blachę, podlać wodą. Obłożyć resztą jabłek obtoczonych
w majeranku.
Upiec w piekarniku. Podczas pieczenia polewać mięso sosem. (Przyjmuje się przy pieczeniu mięs 1 godzina/1 kg mięsa). Podawać z ziemniakami lub ryżem. Surówkę zastąpią pieczone jabłka z kaczki.


1 komentarz:

  1. Czegoś mi tutaj brakuje,,, hmmm...
    Jakieś masełko? Może oliwa?

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ