Składniki:
kaczka średniej wielkości 1 (ok.2,5 kg)
jabłka (antonówki, szara reneta) 1 kg
sól, czosnek (świeży lub granulowany), majeranek
Wykonanie:
Umytą kaczkę natrzeć solą z czosnkiem i
majerankiem. Zostawić na noc w lodówce. Obrane jabłka podzielić na pół, usunąć
gniazda. Obtoczyć w majeranku i nafaszerować kaczkę. Kaczkę wyłożyć do brytfanny,
do naczynia żaroodpornego lub na blachę, podlać wodą. Obłożyć resztą jabłek
obtoczonych
Upiec w piekarniku. Podczas pieczenia polewać mięso
sosem. (Przyjmuje się przy pieczeniu mięs 1 godzina/1 kg mięsa). Podawać z
ziemniakami lub ryżem. Surówkę zastąpią pieczone jabłka z kaczki.
Czegoś mi tutaj brakuje,,, hmmm...
OdpowiedzUsuńJakieś masełko? Może oliwa?