Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Kalafior pod włoskim beszamelem




Składniki:

kalafior mały 1
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz, starta gałka muszkatałowa
starty ser żółty 20 dag
makaron świderki lub tagiatelle 30 dag
mleko 300 ml
liść laurowy 2
cebula mała 1
czosnek 3 ząbki
masło 6 dag
mąka pszenna 3 łyżki
śmietanka 300 ml
olej 1 łyżka

Wykonanie:

     Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzić. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Przygotować sos: mleko wlać do garnka, włożyć liście laurowe. Dodać poszatkowaną cebulę i czosnek, zagotować. Ostudzić. Przecedzić przez sito. Roztopione masło rozprowadzić z mąką. Mieszając dodawać mleko. Gotować przez 3-4 minuty, dodać śmietankę i zagotować. Do smaku przyprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem, przełożyć makaron, ułożyć na nim kalafiora i równomiernie polać sosem. Posypać tartym serem i gałką muszkatałową. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ