Składniki:
kalafior mały 1
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz, starta gałka muszkatałowa
starty ser żółty 20 dag
makaron świderki lub tagiatelle 30 dag
mleko 300 ml
liść laurowy 2
cebula mała 1
czosnek 3 ząbki
masło 6 dag
mąka pszenna 3 łyżki
śmietanka 300 ml
olej 1 łyżka
Wykonanie:
Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na różyczki.
Zblanszować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzić. Makaron ugotować al
dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Przygotować sos: mleko wlać do
garnka, włożyć liście laurowe. Dodać poszatkowaną cebulę i czosnek, zagotować.
Ostudzić. Przecedzić przez sito. Roztopione masło rozprowadzić z mąką.
Mieszając dodawać mleko. Gotować przez 3-4 minuty, dodać śmietankę i zagotować.
Do smaku przyprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Do żaroodpornego
naczynia, wysmarowanego masłem, przełożyć makaron, ułożyć na nim kalafiora i
równomiernie polać sosem. Posypać tartym serem i gałką muszkatałową. Zapiekać ok.
40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz