Translate

czwartek, 7 listopada 2013

Klops faszerowany jajami



Składniki:

bułka czerstwa 6 dag
cebula 5 dag
tłuszcz 2 dag
wołowina z kością ze skrzydła (znajduje się w tylnej części wołu obok zrazowej), karku, łopatki, łba 60 dag
wieprzowina z kością 40 dag
jaja4
sól, pieprz
natka pietruszki
tarta bułka 3 dag

Wykonanie:

     Bułkę namoczyć w wodzie. 3 jaj ugotować na półtwardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Mięso opłukać, obrać z kości, pokroić na kawałki i zemleć razem z odciśniętą bułką i cebulą. Masę wyrobić ręką. Dodać jajo, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną tartą bułką. Ukształtować nożem prostokąt z mięsa, wzdłuż dłuższego boku ułożyć jaja, posypać je natką pietruszki.


Zwinąć mięso w gruby wałek (zaczynając od strony, na której są jaja, aby po zwinięciu były w środku), ukształtować go i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Polać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Upiec, polewając powstałym sosem (ok. 60 minut).


Zdjąć sos z boków brytfanny i rozgotować go. Mięso po upieczeniu pokroić w grube kawałki, ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką. Klops można podawać na zimno bez sosu, również na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ