Translate

sobota, 16 listopada 2013

Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem




Składniki:

Ciasto: ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka pszenna 20 dag
jajo 1
sól
słonina i cebula na okrasę
Nadzienie: mięso ugotowane 30 dag (odrzynki od kości itp.)
pieprz, sól do smaku

Wykonanie:

     Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić. Zagotować wodę z solą.
Ostudzone, ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę i jajo. Zarobić ciasto. Ukształtować wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka ciasta wyrobić w ręku placuszek, nałożyć farsz, zlepić i wyrobić kuliste lub owalne knedle. Ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wytopić skwarki. Dodać poszatkowaną cebulę, ze złocic. Polać gorące knedle i zaraz podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ