Składniki:
Ciasto: ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka pszenna 20 dag
jajo 1
sól
słonina i cebula na okrasę
Nadzienie: mięso ugotowane 30 dag (odrzynki od
kości itp.)
pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Ugotowane mięso przepuścić przez
maszynkę. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić. Zagotować wodę z solą.
Ostudzone, ugotowane ziemniaki przepuścić
przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę i jajo. Zarobić ciasto. Ukształtować wałek,
pokroić na kawałki. Z każdego kawałka ciasta wyrobić w ręku placuszek, nałożyć
farsz, zlepić i wyrobić kuliste lub owalne knedle. Ugotować w osolonym wrzątku,
wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wytopić
skwarki. Dodać poszatkowaną cebulę, ze złocic. Polać gorące knedle i zaraz podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz