Składniki:
kurczak 4 ćwiartki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 (kawałki)
sól
piwo 250 ml
miód 1 łyżka
cebula mała
imbir 1 łyżeczka
tymianek
gorzka czekolada 1/2 tabliczki
pieprz cayenne
ziarna sezamu 1-2 łyżki
Wykonanie:
Kurczaka ugotować w wywarze z cebulą,
czosnkiem i solą, do miękkości. Wyjąc mięso. Szklankę piwa wlewamy do rondla,
dodajemy drobno posiekaną cebulkę, miód, tymianek, imbir. Sos gotujemy przez 20
minut na średnim ogniu, aż się zredukuje o połowę. Po upływie tego czasu
przecedzamy go przez sito i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
Połowę tabliczki gorzkiej czekolady dodajemy do sosu i czekamy aż się
całkowicie rozpuści. Na koniec dodajemy do smaku pieprz cayenne. (Do sosu
możemy dodać maliny, wiśnie czy sok z pomarańczy.) Wkładamy kurczaka i dusimy
ok. 10 minut. Prażymy ziarna sezamu na rozgrzanej patelni. Kurczaka wykładamy
na talerze, posypujemy prażonym sezamem. Podajemy np. z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz