Translate

sobota, 16 listopada 2013

Kurczak w sosie czekoladowym



Składniki:

kurczak 4 ćwiartki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 (kawałki)
sól
piwo 250 ml
miód 1 łyżka
cebula mała
imbir 1 łyżeczka
tymianek
gorzka czekolada 1/2 tabliczki
pieprz cayenne
ziarna sezamu 1-2 łyżki

Wykonanie:

     Kurczaka ugotować w wywarze z cebulą, czosnkiem i solą, do miękkości. Wyjąc mięso. Szklankę piwa wlewamy do rondla, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, miód, tymianek, imbir. Sos gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, aż się zredukuje o połowę. Po upływie tego czasu przecedzamy go przez sito i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady dodajemy do sosu i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Na koniec dodajemy do smaku pieprz cayenne. (Do sosu możemy dodać maliny, wiśnie czy sok z pomarańczy.) Wkładamy kurczaka i dusimy ok. 10 minut. Prażymy ziarna sezamu na rozgrzanej patelni. Kurczaka wykładamy na talerze, posypujemy prażonym sezamem. Podajemy np. z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ