Składniki:
kotlety schabowe wieprzowe 4
jaja 2
czosnek 2 ząbki
majeranek 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz naturalny mielony ½ łyżeczki
mleko 1 szklanka
mąka, bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na
cienkie kotlety. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Utrzeć razem z solą, pieprzem i
majerankiem. Powstałą masą natrzeć kotlety z obu stron, przełożyć do głębszego
naczynia i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnie
wyjąć kotlety, osączyć z zalewy, do której wbić jaja i roztrzepać widelcem.
Sznycle panierować w mące, mleku z jajami i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoto. Podawać z ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz