Składniki:
kawałki kurczaka 8
masło roztopione 3 łyżki
musztarda średnio ostra 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
papryka w proszku 1 łyżeczka
sól, pieprz
mak 3 łyżki
makaron (najlepiej lumaconi - muszelki)
oliwa 1 łyżka
Wykonanie:
Porcje kurczaka ułożyć skórą do spodu w
żaroodpornym naczyniu. Masło wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem,
papryką, solą i pieprzem. Musztardową zaprawą posmarować z wierzchu kurczaka i wstawić
do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odwrócić
kawałki kurczaka. Posmarować wierzch resztą zaprawy, posypać makiem i wstawić
do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie, w osolonym wrzątku z oliwą, ugotować
makaron al dente. Odlać, umieścić na podgrzanym półmisku, na wierzchu ułożyć
porcje kurczaka, polać sosem i natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz