Translate

poniedziałek, 11 listopada 2013

Kurczak w sosie musztardowym


Składniki:


kawałki kurczaka 8
masło roztopione 3 łyżki
musztarda średnio ostra 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
papryka w proszku 1 łyżeczka
sól, pieprz
mak 3 łyżki
makaron (najlepiej lumaconi - muszelki)
oliwa 1 łyżka

Wykonanie:

     Porcje kurczaka ułożyć skórą do spodu w żaroodpornym naczyniu. Masło wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem, papryką, solą i pieprzem. Musztardową zaprawą posmarować z wierzchu kurczaka i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odwrócić kawałki kurczaka. Posmarować wierzch resztą zaprawy, posypać makiem i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie, w osolonym wrzątku z oliwą, ugotować makaron al dente. Odlać, umieścić na podgrzanym półmisku, na wierzchu ułożyć porcje kurczaka, polać sosem i natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ