Składniki:
kurczak 2 ćwiartki
mąka pełnoziarnista 1,5 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
cebula mała 1
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona, zielona, żółta po ½
pomidory duże 2
oregano świeże posiekane 1 łyżka
sól, pieprz
Wykonanie:
Ćwiartki kurczaka podzielić na dwie
części, zdjąć skórę i obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę na patelni, zrumienić na
niej kurczaka i wyjąć. Wrzucić cebulę pokrojoną wzdłuż w cienkie cząstki i zeszklić.
Dodać sprasowany czosnek, papryki pokrojone w paski, półplastry pomidorów,
oregano i stale mieszając zagotować. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na
warzywach umieścić udka kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i piec ok.
pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Doprawić. Dekorować oregano lub natką
pietruszki i podawać z pełnoziarnistym świeżym chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz