Translate

poniedziałek, 11 listopada 2013

Kotlety mielone z żurawiną



Wyborne


Składniki:

łopatka wieprzowa mielona ok. 0,8 kg
bułka kajzerka 1
mleko
jajo 1
sól, pieprz
żurawina suszona 10 dag
olej do smażenia
Sos: jabłko 1
woda ok. 300 ml
źurawina suszona duża garść 1
cukier 4 łyżeczki
sok z cytryny ok. 4 łyżki
sól, pieprz
śmietana 1 łyżka

Wykonanie:

     Przygotować sos: Obrane jabłko drobno pokroić, podlać wodą i zagotować. Dodać cukier, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, zagęścić śmietaną. Podczas gotowania sosu przyrządzić kotlety:
Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Wsypać żurawinę i wyrobić na jednolitą masę. Uformować kotlety. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoto.
Podawać z puree ziemniaczanym.

1 komentarz:

  1. Muszę przyznać, że takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ