Wyborne
Składniki:
łopatka
wieprzowa mielona ok. 0,8 kg
bułka
kajzerka 1
mleko
jajo
1
sól,
pieprz
żurawina
suszona 10 dag
olej
do smażenia
Sos:
jabłko 1
woda
ok. 300 ml
źurawina
suszona duża garść 1
cukier
4 łyżeczki
sok
z cytryny ok. 4 łyżki
sól,
pieprz
śmietana
1 łyżka
Wykonanie:
Przygotować
sos: Obrane jabłko drobno pokroić, podlać wodą i zagotować. Dodać cukier, sok z
cytryny i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty
podlać wodą. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, zagęścić śmietaną.
Podczas gotowania sosu przyrządzić kotlety:
Bułkę
namoczyć w mleku. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz, dokładnie
wyrobić. Wsypać żurawinę i wyrobić na jednolitą masę. Uformować kotlety. Smażyć
na gorącym oleju z obu stron na złoto.
Podawać
z puree ziemniaczanym.
Muszę przyznać, że takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń