ćwiartki kurczaka 3
suszone śliwki bez pestek 20 dag
suszone śliwki bez pestek 20 dag
liść laurowy 3-4
szalotki 8
pieczarki małe 20 dag
cukier 2-3 łyżeczki
musztarda Dijon 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
piwo 1 szklanka
bulion drobiowy 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżeczki
natka pietruszki 2-3 łyżeczki
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i obrać ze
skórki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać śliwkami suszonymi i obłożyć liśćmi
laurowymi, odstawić.
![]() |
Przygotowanie sosu |
Ze skórek kurczaka wytopić tłuszcz i podsmażyć na nim cebulkę
(przekrojoną na 2 lub 4 części). Umyć pieczarki (jeśli duże, to przekroić),
dodać do cebulki. Posypać cukrem, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, piwo
i bulion, przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Sosem zalać kurczaka. Piec
przez godzinę w temperaturze 180 stopni.


Mąkę wymieszać z sokiem z cytryny i pietruszką (można dodać odrobinę wody). Wlać do kurczaka, zapiekać kolejne 10-15 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz