Składniki:
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona ½ łyżeczki
szczypta soli
maślanka ½ szklanki
cukier 1 szklanka
mus z dyni ½ szklanki
jaja 2
masło 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
starta skórka pomarańczy 2 łyżeczki lub aromat
Wykonanie:
Stopić
masło, dodać pół szklanki cukru i mieszać do jego rozpuszczenia. Dodać mus
dyniowy i skórkę pomarańczową lub olejek, połączyć i wystudzić. Jaja ubić z pozostałym
cukrem na puszystą masę. Dodać maślankę i mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszać i dolać masę dyniową. Całość
delikatnie połączyć. Foremki na muffinki wypełnić do ¾ wysokości i piec ok. 25
minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika dopiero po ok. 10 minutach. Można polać
lukrem lub czekoladą i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz