Składniki:
lazania 9 płatów
olej 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
łopatka wieprzowa mielona 0,5 kg
pomidory krojone 1 puszka
bazylia 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz
Sos beszamelowy: masło 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 600 ml
jajo 1
sól, pieprz
ser żółty 4 plastry
Wykonanie:
Płaty lazanii obgotować. Sprasowany
czosnek obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso i podsmażać, aż równomiernie
się zrumieni. Dodać pomidory, cukier, sól, pieprz i bazylię, wymieszać i potrzymać
na ogniu, aż mięso będzie usmażone.
Sos: masło rozpuścić w rondlu, rozprowadzić
z mąką i podsmażać przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko, aż
powstanie gładki sos. Ponownie umieścić na ogniu i stale mieszając, podgrzewać
do zgęstnienia sosu. Ostudzić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Doprawić solą
i pieprzem.
Na spodzie natłuszczonego naczynia
żaroodpornego położyć 3 płaty latanii i pokryć połową mięsa. Czynności powtórzyć
dwukrotnie. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii. Przykryć serem i polać
beszamelem. Zapiekać w 190 stopniach przez pół godziny, do zrumienienia
wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz