Translate

sobota, 16 listopada 2013

Lazania




Składniki:

lazania 9 płatów
olej 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
łopatka wieprzowa mielona 0,5 kg
pomidory krojone 1 puszka
bazylia 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz
Sos beszamelowy: masło 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 600 ml
jajo 1
sól, pieprz
ser żółty 4 plastry

Wykonanie:

     Płaty lazanii obgotować. Sprasowany czosnek obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso i podsmażać, aż równomiernie się zrumieni. Dodać pomidory, cukier, sól, pieprz i bazylię, wymieszać i potrzymać na ogniu, aż mięso będzie usmażone.
Sos: masło rozpuścić w rondlu, rozprowadzić z mąką i podsmażać przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko, aż powstanie gładki sos. Ponownie umieścić na ogniu i stale mieszając, podgrzewać do zgęstnienia sosu. Ostudzić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego położyć 3 płaty latanii i pokryć połową mięsa. Czynności powtórzyć dwukrotnie. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii. Przykryć serem i polać beszamelem. Zapiekać w 190 stopniach przez pół godziny, do zrumienienia wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ