Translate

sobota, 16 listopada 2013

Kluski pulchne z majerankiem




Składniki:

ziemniaki 1 kg
tarta bułka 2 łyżki
żółtka 2
mąka pszenna 0,5 szklanki
sól
majeranek tarty ½ łyżeczki

Wykonanie:

     Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać, wystudzić. Zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć na gładką masę. Dodać tartą bułkę, żółtka, mąkę, majeranek i sól. Składniki wymieszać, zagnieść miękkie ciasto, toczyć z niego wałeczki i kroić tak, jak leniwe pierogi. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Podawać ze smażoną słoniną lub boczkiem i smażoną kapustą kiszoną po litewsku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ