Translate

sobota, 16 listopada 2013

Pierogi z mięsem




Składniki:

Nadzienie: mięso ugotowane 0,3 kg (najlepiej wołowe)
cebula 1 mała
sól, pieprz
Ciasto:
mąka pszenna 0,5 kg
jajo 1
¾ szklanki wody
sól
słonina 5 dag lub masło do polania

Wykonanie:

     Przygotować farsz: ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z cebulą. Dodać sól, pieprz, dokładnie wyrobić na jednolitą, pulchną masę. Jeżeli jest zbite rozrzedzić nieco rosołem lub gorącą wodą.
Przygotować ciasto: Przesianą mąkę zagnieść z jajem, solą i wodą, wyrobić. Cienko rozwałkować, wykrawać krążki średniej wielkości. Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie. Zlepiać pierogi na przestrzeni małego rąbka.
Przygotowane pierogi włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, osaczyć, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać słoniną lub zrumienionym masłem, zaraz podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ