Składniki:
Nadzienie: mięso ugotowane 0,3 kg (najlepiej wołowe)
cebula 1 mała
sól, pieprz
Ciasto:
mąka pszenna 0,5 kg
jajo 1
¾ szklanki wody
sól
słonina 5 dag lub masło do polania
Wykonanie:
Przygotować farsz: ugotowane mięso przepuścić przez
maszynkę do mięsa razem z cebulą. Dodać sól, pieprz, dokładnie wyrobić na
jednolitą, pulchną masę. Jeżeli jest zbite rozrzedzić nieco rosołem lub gorącą
wodą.
Przygotować ciasto: Przesianą mąkę zagnieść z
jajem, solą i wodą, wyrobić. Cienko rozwałkować, wykrawać krążki średniej
wielkości. Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie. Zlepiać pierogi na
przestrzeni małego rąbka.
Przygotowane pierogi włożyć do wrzącej, osolonej
wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, osaczyć, wyłożyć na ogrzany
półmisek, polać słoniną lub zrumienionym masłem, zaraz podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz