Składniki:
ugotowane ziemniaki 0,5 kg
mąka 20 dag
twaróg 1 kostka (25 dag)
sól
masło, bułka tarta, cukier
lub słonina na okrasę
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki utłuc porządnie
tłuczkiem lub zmiażdżyć w prasce. Wrzucić twaróg i całość dokładnie utłuc na
miazgę. Dodać mąkę ze szczyptą soli i zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować grube
wałki, lekko je spłaszczyć, pokroić na skośne kawałki jednakowej wielkości. Ugotować
we wrzącej wodzie z dodatkiem soli.
Wyjmować
łyżką cedzakową, osączyć, rozłożyć na talerzach. Polać zrumienioną na maśle
bułką tartą, posypać cukrem. W drugiej wersji słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić
na skwarki, polać pierożki. Można podawać z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz