Składniki:
ogórki 3 kg
papryka czerwona 2
szalotka po 3-5 na słoik
czosnek po 1 ząbku na słoik
papryka ostra po 1,5 cm kawałku na słoik
ziele angielskie, pieprz naturalny, listek laurowy,
gorczyca
Zalewa:
woda 3 l
ocet 10% 0,5 l
cukier 0,6 kg
sól 5 płaskich łyżek
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Ściśle
nakładać do słoików. Jeżeli ogórki są zbyt duże, to przekrajać wzdłuż. Paprykę
umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w szersze paski i powkładać
do ogórków. Czosnek i cebulki obrać i powrzucać do słoików. Do każdej porcji
dodać po 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy i gorczycę.
Przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować. Gorącym płynem zalać ogórki
w słoikach. Mocno zakręcić. Można pasteryzować przez ok. 5 minut, ale
niekoniecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz