Składniki:
ogórki 2
sałata 1
koperek posiekany 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
kilka listków świeżej mięty
oliwa 6 łyżek
ocet winny 2 łyżki
cebulka dymka 1
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Ogórki umyć i pokroić w plasterki.
Koperek, natkę pietruszki i dymkę umyć i drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć
sól, pieprz i cukier z octem. Dodać oliwę i drobno posiekaną cebulkę. Wymieszać.
Do miski włożyć ogórki, zalać połową sosu i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem ułożyć na talerzu liście sałaty, na nich ogórki, posiekaną
pietruszkę z koperkiem, polać resztą sosu i przybrać listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz