Składniki:
ogórki 1 kg
koper 2-3 kwiatostany z łodygami
czosnek 4-5 ząbków
sól 2 łyżki
woda ok. 1 l
liść laurowy, kolendra
Wykonanie:
Małe ogórki dokładnie umyć, ułożyć w
słoju (najlepiej w glinianym naczyniu). Czosnek obrać, przekroić na połówki, wrzucić do ogórków. Dodać resztę przypraw. Całość zalać
gotującą wodą osoloną (ja posypuję solą i zalewam wrzątkiem).
Zakręcić (lub przykryć np. talerzykiem. Już po dwóch dniach są gotowe do spożycia, a nawet na drugi dzień). Idealne na kanapki lub jako dodatek do drugiego dania.
Zakręcić (lub przykryć np. talerzykiem. Już po dwóch dniach są gotowe do spożycia, a nawet na drugi dzień). Idealne na kanapki lub jako dodatek do drugiego dania.
A gdzie Ty kupiłaś teraz ogórki ?
OdpowiedzUsuń