Składniki:
Farsz:
kapusta ok. 0,8 kg
tłuszcz 5 dag
cebulka 1
sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
Ciasto: jaja 4
mleko ok.1 szklanki
mąka pszenna ok. 30 dag
sól
woda ok. ½ szklanki (w zależności od
gęstości ciasta)
Panierka: jaja 2, bułka tarta
Wykonanie:
Kapustę opłukać, ugotować
w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odsączyć. Ostudzić.
Cebulę drobno pokroić,
podsmażyć na tłuszczu.
Kapustę przepuścić
przez maszynkę do mielenia (odlać sok), wymieszać z podsmażoną cebulą. Przyprawić
solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową do smaku.
Żółtka zmiksować z
mlekiem i szczyptą soli. Dodać mąkę, nadal miksować. W zależności od gęstości
ciasta dodawać wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić
na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie
naleśniki (tylko, by się ścięły).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz