Translate

czwartek, 14 listopada 2013

Orzeszki



     Nie ma świąt bez orzeszków. Wprawdzie ich przygotowanie wymaga trochę czasu (skorupki można upiec tydzień wcześniej), ale efekt jest piorunujący. Kubki smakowe szaleją.


Składniki:


Ciasto: mąka 4 szklanki
margaryna 1
jajo 1
cukier puder 1/2 szklanki + 25 dag do masy
gęsta śmietana 1 szklanka
soda 1/2 łyżeczki
szczypta soli
Masa: orzechy włoskie mielone 25 dag
żółtka 3
masło 20 dag
kakao do koloru
opcjonalnie likier

Wykonanie:

   Z podanych składników zagnieść ciasto. Wypiekacz posmarować tłuszczem. Następnie do rozgrzanego wypiekacza nakładać po łyżeczce ciasta. Piec z obu stron po ok. 3 min. Wystudzić.

 
   Przygotować masę: masło utrzeć z cukrem i likierem, dodawać kolejno żółtka, połączyć z orzechami i kakao. Masą napełnić ciastkowe skorupki i złożyć na wzór "włoskich orzechów". Zamiast orzechów można dodać bakalie. Można polać polewą czekoladową.

Drobna uwaga: Do upieczenia skorupek orzeszków potrzebny jest specjalny wypiekacz.
Poza tym, najlepiej piec je nad ogniem (kuchnia gazowa). Ale mój jest przedpotopowy. Na Allegro są fajne elektryczne (patelnia-opiekacz). Z wyglądu przypominają opiekacz do sandwichy, czy gofrownicę. Są też foremki pojedyncze, ale z nimi wypiekanie skorupek raczej jest bardziej pracochłonne.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam, ale wieki ich nie jadłam :) Wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ