Nie ma świąt bez orzeszków. Wprawdzie ich przygotowanie wymaga trochę czasu (skorupki można upiec tydzień wcześniej), ale efekt jest piorunujący. Kubki smakowe szaleją.
Składniki:
Ciasto: mąka 4 szklanki
margaryna 1
jajo 1
cukier puder 1/2 szklanki + 25 dag do masy
gęsta śmietana 1 szklanka
soda 1/2 łyżeczki
szczypta soli
Masa: orzechy włoskie mielone 25 dag
żółtka 3
masło 20 dag
kakao do koloru
opcjonalnie likier
opcjonalnie likier
Wykonanie:
Z
podanych składników zagnieść ciasto. Wypiekacz posmarować tłuszczem. Następnie
do rozgrzanego wypiekacza nakładać po łyżeczce ciasta. Piec z obu stron po ok.
3 min. Wystudzić.
Przygotować masę: masło utrzeć z cukrem i likierem, dodawać kolejno żółtka, połączyć z orzechami i kakao. Masą napełnić ciastkowe skorupki i złożyć na wzór "włoskich orzechów". Zamiast orzechów można dodać bakalie. Można polać polewą czekoladową.
Przygotować masę: masło utrzeć z cukrem i likierem, dodawać kolejno żółtka, połączyć z orzechami i kakao. Masą napełnić ciastkowe skorupki i złożyć na wzór "włoskich orzechów". Zamiast orzechów można dodać bakalie. Można polać polewą czekoladową.
Drobna uwaga: Do upieczenia skorupek orzeszków potrzebny jest specjalny wypiekacz.
Uwielbiam, ale wieki ich nie jadłam :) Wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń