Translate

czwartek, 14 listopada 2013

Topielec




Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jaja 4
drożdże świeże 10 dag
margaryna 1
cukier 1,5 szklanki
cynamon 1
mleko do drożdży ok.150 ml
szczypta soli
olej do posmarowania

Wykonanie:

     Mleko zagrzać, dodać szczyptę cukru i rozpuścić w nim drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoją swą objętość zalać nimi mąkę. Dodać margarynę, jaja, sól i dokładnie wyrobić. Gomółkę ciasta posmarować delikatnie olejem i zawinąć w ściereczkę. Wrzucić do zimnej wody na ok. 15 minut (aż wypłynie). Wyjąć, podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok.1 cm. Cukier wymieszać z cynamonem. Posmarować rozwałkowane placki. Zawinąć w strucle. Przełożyć do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Naciąć, ostrym nożem, wzdłuż, zostawiając od obu końców i od dołu ok 2 cm. Upiec w piekarniku na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ