Składniki:
mąka pszenna 1 kg
jaja 4
drożdże świeże 10 dag
margaryna 1
cukier 1,5 szklanki
cynamon 1
mleko do drożdży ok.150 ml
szczypta soli
olej do posmarowania
Wykonanie:
Mleko zagrzać, dodać szczyptę cukru i rozpuścić
w nim drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoją swą objętość zalać nimi
mąkę. Dodać margarynę, jaja, sól i dokładnie wyrobić. Gomółkę ciasta posmarować
delikatnie olejem i zawinąć w ściereczkę. Wrzucić do zimnej wody na ok. 15
minut (aż wypłynie). Wyjąć, podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na
grubość ok.1 cm. Cukier wymieszać z cynamonem. Posmarować rozwałkowane placki.
Zawinąć w strucle. Przełożyć do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Naciąć,
ostrym nożem, wzdłuż, zostawiając od obu końców i od dołu ok 2 cm. Upiec w
piekarniku na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz