Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Sernik na zimno w paski



Składniki:

galaretki owocowe w różnych smakach i kolorach (w zależności od wielkości formy; np.: poziomkowa, kiwi, brzoskwiniowa), 3-5
serki homogenizowane (w zależności od wielkości formy), 3-5
galaretki truskawkowe, 2
truskawki, 0,5-1 kg




Przygotowanie:

     Rozpuścić galaretkę (w 3/4 ilości wody niż podano na opakowaniu), ostudzić, dodać serek waniliowy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wylać do formy, wstawić do lodówki, do stężenia.
Podobnie postąpić z drugą galaretką i serkiem, wylać delikatnie (najlepiej przez łyżkę) na pierwszą warstwę itd.
Truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, osuszyć. Ułożyć na masie serowej (przy mniejszej formie truskawki pokroić wzdłuż na pół – wystarczy 1 galaretka). Zalać dwiema rozpuszczonymi, schłodzonymi galaretkami truskawkowymi, wstawić do lodówki do stężenia.

Każdy kawałek sernika można przybrać bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ