Składniki:
galaretki owocowe w różnych smakach i kolorach (w zależności
od wielkości formy; np.: poziomkowa, kiwi, brzoskwiniowa), 3-5
serki homogenizowane (w zależności od wielkości
formy), 3-5
galaretki truskawkowe, 2
truskawki, 0,5-1 kg
Przygotowanie:
Rozpuścić galaretkę (w 3/4 ilości wody niż podano na
opakowaniu), ostudzić, dodać serek waniliowy, dokładnie wymieszać na jednolitą
masę, wylać do formy, wstawić do lodówki, do stężenia.
Podobnie postąpić z drugą galaretką i serkiem, wylać delikatnie
(najlepiej przez łyżkę) na pierwszą warstwę itd.
Truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, osuszyć.
Ułożyć na masie serowej (przy mniejszej formie truskawki pokroić wzdłuż na pół
– wystarczy 1 galaretka). Zalać dwiema rozpuszczonymi, schłodzonymi galaretkami
truskawkowymi, wstawić do lodówki do stężenia.
Każdy kawałek sernika można przybrać
bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz