Składniki:
mąka pszenna 4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
margaryna ¾
jaja 3
cukier 1 szklanka
kwaśna, gęsta śmietana (18%)
cukier waniliowy 1
śliwki czerwone 20
cynamon
Wykonanie:
Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli. Dodać margarynę, posiekać nożem. Śmietanę wymieszać
z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto.
Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie umyć i osuszyć śliwki,
przekroić na połówki, pozbawić pestek. 3/4 ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Zapiec w gorącym piekarniku przez 15 minut. Na
zapieczonym cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu. Posypać cynamonem. Białka
ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na śliwki. Przykryć kruszonką z pozostałego
ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz