Składniki:
mąka pszenna, 0,5 kg
drożdże, 4 dag
żółtka, 5
cukier, 7,5 dag
masło, 7,5 dag
mleko, 1 szklanka
szczypta soli
łyżka spirytusu
Nadzienie: przesmażone wiśnie, dżem lub marmolada
smalec
1 kg do smażenia lub olej
Wykonanie:
Rozrobić
drożdże z łyżeczką cukru i kubkiem mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Z mąki i dodatków wyrobić ciasto,
dodając drożdże i spirytus. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy
podwoi swą objętość, formować pączki. Cukiernicy robią tak: z części
wyrośniętego ciasta formują wałek o średnicy ok. 5 cm i krają go na plastry ok.
2 cm grubości. Na każdy kładą porcję marmolady. Następnie zlepiają brzegi
ciasta, tworząc kulki, które układa się na stolnicy (obsypanej mąką) w
odległości ok. 5 cm. Zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym, głębokim
tłuszczu (ze spirytusem) pod przykryciem. Usmażone pączki posypać cukrem pudrem
(można wymieszać z wanilią) lub polukrować.
Pyszne pączki sprawdziłam... Dziękuje
OdpowiedzUsuń