Składniki:
pierś kurczaka 0,4 kg
szalotki 4
czosnek 2 ząbki
kawałek świeżego imbiru (lub mielony)
nasiona kolendry (rozgniecione w moździerzu) 1 łyżka
mielony kmin rzymski ½ łyżeczki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
olej 3 łyżki
Wykonanie:
Mięso
opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski o
wymiarach ok. 10x3 cm. Szalotki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek
obrać i wycisnąć przez praskę, dodać do cebulki. Obrany i starty (na tarce o
małych oczkach) imbir (można zastąpić mielonym), kminek, sól, cukier, olej
połączyć z szalotkami i czosnkiem, utrzeć na gładką masę. Mięso wymieszać z
pastą i marynować 1 godzinę. Marynowane paski mięsa zrolować i nadziać na
drewniane szpadki. Szaszłyki piec na złotobrązowy kolor w piekarniku, w 180
stopniach, przez pół godziny. Podawać z sosami (pikantnym, majonezowym,
tzatziki, arachidowym, chili).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz