Lepszych nie jadłam
Składniki:
schab ok. 40 dag
śliwki czerwone 15
cebula 1,5
boczek wędzony ok. 12 plastrów
papryka czerwona 1
czubryca czerwona 3-4 łyżki
czosnek granulowany 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
Wykonanie:
Mięso pokroić
w grubszą kostkę. Obficie obsypać czubrycą i czosnkiem. Wymieszać. Skropić
oliwą i sosem sojowym, przemieszać, przykryć i odstawić na minimum 1 godzinę. W
tym czasie przygotować pozostałe składniki: cebule pokroić na ćwiartki i rozdzielić
listki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Śliwki umyć, przekroić
na pół i usunąć pestki. Pokroić boczek tak, by można było go nadziewać na
patyczki. Poszczególne składniki nadziewać
przemiennie na patyczki szaszłykowe (wcześniej namoczone w wodzie), skropić
pozostałą zalewą z mięsa. Ułożyć na grillu i piec przez 20 minut, obracając od
czasu do czasu. (W piekarniku, piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.)
Podawać z pieczywem czosnkowym.
Podawać z pieczywem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz