Translate

poniedziałek, 11 listopada 2013

Szaszłyki


Lepszych nie jadłam


Składniki:

schab ok. 40 dag
śliwki czerwone 15
cebula 1,5
boczek wędzony ok. 12 plastrów
papryka czerwona 1
czubryca czerwona 3-4 łyżki
czosnek granulowany 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
oliwa 4 łyżki

Wykonanie:

     Mięso pokroić w grubszą kostkę. Obficie obsypać czubrycą i czosnkiem. Wymieszać. Skropić oliwą i sosem sojowym, przemieszać, przykryć i odstawić na minimum 1 godzinę. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: cebule pokroić na ćwiartki i rozdzielić listki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić boczek tak, by można było go nadziewać na patyczki. Poszczególne składniki  nadziewać przemiennie na patyczki szaszłykowe (wcześniej namoczone w wodzie), skropić pozostałą zalewą z mięsa. Ułożyć na grillu i piec przez 20 minut, obracając od czasu do czasu. (W piekarniku, piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.)
Podawać z pieczywem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ