Składniki:
żeberka wieprzowe ok. 2 kg
piwo 2 szklanki
woda 10 szklanek
cebula 1
marchew 2
seler naciowy 2 łodygi
czosnek 1 ząbek
przyprawa do pikli ¼ szklanki
sól 2 łyżeczki
sos Barbecue 2 szklanki
Wykonanie:
Warzywa pokroić w kostkę. Czosnek
drobno posiekać. Żeberka podzielić na porcje, włożyć do dużego garnka, zalać
wodą i piwem. Dodać warzywa, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, gotować na
małym ogniu przez 2 godziny. Ugotowane żeberka opłukać zimną wodą. Usunąć
kości. Polać sosem Barbecue i piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do
200 stopni lub na rożnie opalanym węglem drzewnym, smarując sosem. Podawać
gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz