Składniki:
żeberka wieprzowe 0,5 kg
kapusta cukrowa (młoda) ok. 1,2 kg
cebula
1
masło lub inny tłuszcz 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól, pieprz, liść laurowy, ziele
angielskie, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Żeberka opłukać, nadrąbać kilka razy, włożyć
do małej ilości wrzącej wody, ugotować. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w
grubą kostkę, wrzucić do żeberek, gdy są ugotowane, ugotować na silnym ogniu
bez przykrycia; wywar wygotować tak, aby wystarczył na przyrządzenie sosu.
Przyrządzić sos: stopić tłuszcz, podsmażyć
na nim cebulę pokrojoną w kostkę, podrumienić mąką.
Do zasmażki dodać wywar z kapusty i
żeberek, starannie wymieszać, wlać do żeberek, zagotować. Dodać sól, pieprz,
gałkę muszkatołową tartą do smaku. Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz