Składniki:
kości z mięsem ok. 25 dag
włoszczyzna 25 dag
ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy
cebula młoda 4-5
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1-2 łyżki
sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa
bułka 1
ser żółty 10 dag
Wykonanie:
Kości
opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich
miękkości wraz z przyprawami. Usunąć kości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i
zeszklić na maśle. Posypać mąką i ze złocic. Dodać do wywaru. Gotować na wolnym
ogniu ok. pół godziny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W
tym czasie zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach; bułkę pokroić w kostkę 1x1
cm i opiec w piekarniku lub na suchej patelni. Gorącą zupę wylać do filiżanek,
posypać grzankami i wiórkami sera. Natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz