Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Zupa drobiowa z kluseczkami




Składniki:

podudzia kurczaka 2
oliwa 2 łyżki
cebula 1
marchew 2
różyczki kalafiora (objętościowo tyle co marchwi, ok. 0, 25 kg)
bulion drobiowy 850 ml
mieszanka ziół 2 łyżeczki
sól pieprz
parmezan (lub starty żółty ser do posypania)
jajo 1, mąka pszenna (na lane kluseczki) - zamiennie użyć krótkiego makaronu

Wykonanie:

     Umyte podudzia ugotować. Wyjąć, schłodzić. Pozbawić skórki. Obrane mięso pokroić w grubszą kostkę. Z nagotowanego wywaru usunąć nadmiar tłuszczu. Oczyszczone marchewki i cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oliwie razem z różyczkami kalafiora, żeby się przyrumieniły. Warzywa połączyć z bulionem i ziołami. Zagotować. W między czasie przygotować ciasto na lane kluseczki (z jaja i mąki, z dodatkiem wody i szczypty soli - ciasto ma być na tyle gęste, by swobodnie wylewało się z pojemnika). Wylewać na gotującą się zupę. Zagotować, mieszając, by się kluseczki nie skleiły. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczek nałożyć kawałki mięsa, zalać zupą, posypać serem. Podawać z chlebem prosto z pieca.


1 komentarz:

DRUKUJ