Składniki:
podudzia kurczaka 2
oliwa 2 łyżki
cebula 1
marchew 2
różyczki kalafiora (objętościowo tyle co marchwi, ok.
0, 25 kg)
bulion drobiowy 850 ml
mieszanka ziół 2 łyżeczki
sól pieprz
parmezan (lub starty żółty ser do posypania)
jajo 1, mąka pszenna (na lane kluseczki) - zamiennie użyć
krótkiego makaronu
Wykonanie:
Umyte podudzia ugotować. Wyjąć, schłodzić. Pozbawić
skórki. Obrane mięso pokroić w grubszą kostkę. Z nagotowanego wywaru usunąć
nadmiar tłuszczu. Oczyszczone marchewki i cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na
oliwie razem z różyczkami kalafiora, żeby się przyrumieniły. Warzywa połączyć z
bulionem i ziołami. Zagotować. W między czasie przygotować ciasto na lane
kluseczki (z jaja i mąki, z dodatkiem wody i szczypty soli - ciasto ma być na
tyle gęste, by swobodnie wylewało się z pojemnika). Wylewać na gotującą się
zupę. Zagotować, mieszając, by się kluseczki nie skleiły. Doprawić solą i
pieprzem. Do miseczek nałożyć kawałki mięsa, zalać zupą, posypać serem. Podawać
z chlebem prosto z pieca.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak flaki... :)
OdpowiedzUsuń