Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Zupa krem z pomidorów




Składniki:

pomidory dojrzałe (najlepiej podłużne) 0,7 kg
masło 50 g
bulion warzywny 850 ml
migdały zmielone (można zastąpić tartą bułką)
śmietana 150 g
sól, pieprz
cukier 1 łyżeczka
świeża bazylia (lub pietruszka) 2 łyżki

Wykonanie:

     Masło rozgrzać w dużym garnku. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i dusić ok. 5 minut, aż zacznie schodzić skórka. Doprawić solą i pieprzem. Wlać gorący bulion, zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 10-15 minut. W tym czasie prażyć migdały lub bułkę tartą (1-2 minuty) na złoto. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito. Skórki i pestki z pomidorów wyrzucić. Zupę wlać do garnka, zaprawić śmietaną, dodać prażone migdały (lub bułkę) i cukier. Podgrzać. Bezpośrednio przed podaniem dodać posiekaną bazylię lub pietruszkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ