Składniki:
pomidory dojrzałe (najlepiej podłużne) 0,7 kg
masło 50 g
bulion warzywny 850 ml
migdały zmielone (można zastąpić tartą bułką)
śmietana 150 g
sól, pieprz
cukier 1 łyżeczka
świeża bazylia (lub pietruszka) 2 łyżki
Wykonanie:
Masło rozgrzać w dużym garnku. Dodać pomidory
pokrojone w kostkę i dusić ok. 5 minut, aż zacznie schodzić skórka. Doprawić
solą i pieprzem. Wlać gorący bulion, zagotować i podgrzewać pod przykryciem
przez 10-15 minut. W tym czasie prażyć migdały lub bułkę tartą (1-2 minuty) na
złoto. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito. Skórki i pestki z pomidorów wyrzucić.
Zupę wlać do garnka, zaprawić śmietaną, dodać prażone migdały (lub bułkę) i
cukier. Podgrzać. Bezpośrednio przed podaniem dodać posiekaną bazylię lub
pietruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz