Składniki:
groch (połówki), 40 dag
wieprzowina, 40 dag
ogon wieprzowy (nie jest konieczny jeśli ktoś nie
lubi), 1
sól, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu,
majeranek
łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę lub bułka tarta
kiełbasa wędzona, 0,5 kg
Wykonanie:
Groch zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia na
kilka godzin. Następnie gotować do miękkości. Oddzielnie ugotować mięso w rosole. Wyjąć, oddzielić
od kości, pokroić.
Jeśli w ugotowanym miękkim grochu pojawiają się
pojedyncze ziarna - zmiksować na krem. Połączyć z rosołem. Dodać mięso,
kiełbasę i podgotować. Posypać majerankiem, przykryć by się zaparzył.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zaciągnąć masłem z mąką
lub bułką tartą.
Podawać z grzankami lub chlebem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz