Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Grochówka


Składniki:

groch (połówki), 40 dag
wieprzowina, 40 dag
ogon wieprzowy (nie jest konieczny jeśli ktoś nie lubi), 1
sól, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, majeranek
łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę lub bułka tarta
kiełbasa wędzona, 0,5 kg

Wykonanie:

     Groch zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia na kilka godzin. Następnie gotować do miękkości. Oddzielnie ugotować mięso w rosole. Wyjąć, oddzielić od kości, pokroić.
Jeśli w ugotowanym miękkim grochu pojawiają się pojedyncze ziarna - zmiksować na krem. Połączyć z rosołem. Dodać mięso, kiełbasę i podgotować. Posypać majerankiem, przykryć by się zaparzył.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zaciągnąć masłem z mąką lub bułką tartą.
Podawać z grzankami lub chlebem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ