biała kapusta, 1 główka
kapusta kiszona, 0,5 kg
wieprzowina (może być golonka), 0,3 kg
wołowina, 0,3 kg
kiełbasy, 0,5 kg
cebula, 2
jabłka (lub dżem jabłkowy), 2
śliwki suszone bez pestek
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielsie, kminek
(jeśli ktoś lubi)
starta gałka muszkatałowa
suszone grzyby
włoszczyzna
koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki
Wykonanie:
Mięso
ugotować w warzywach. Wyjąć, obrać z kości, drobno pokroić. Na tym rosole
ugotować białą i kiszoną kapustę drobno poszatkowaną. Dodać pokrojoną cebulę w
kostkę, przyprawy, cały czas gotując na wolnym ogniu.
Grzyby i śliwki namoczyć, pokroić, dodać do kapusty.
To samo zrobić z jabłkami. Cały czas gotować.
Dodać mięso i pokrojoną w ćwierćplastry kiełbasę.
Zaprawić koncentratem. Gotować na wolnym ogniu.
Dobry bigos gotuje się trzy dni. Po pierwszym dniu
ostudzić, następnego dnia nadal gotować. itd.
Podawać na gorąco z ziemniakami, chlebem lub czeskimi
knedliczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz