Podstawę risotta stanowi ryż, do którego dodaje się różne jarzyny, mięso, ryby, grzyby lub pozostałe resztki tych potraw. Gotowe danie przyprawia się (jeśli ktoś lubi) tartym parmezanem lub innym twardym serem.
Składniki:
ryż 2 torebki
kukurydza 1 puszka
groszek zielony, 1 puszka
papryka czerwona i żółta po 1
kiełbasa 0,5 kg
olej 4 łyżki
sól, pieprz, czosnek, bazylia, papryka, sos sojowy
Wykonanie:
Rozgrzać
olej na wysokiej patelni, wrzucić ryż, zezłocić.
W tym czasie pokroić paprykę w słupki i kiełbasę w
półplastry.
Dodać do ryżu paprykę, kukurydzę, groszek, kiełbasę, przyprawić
do smaku. Dusić ok. 30 min. W razie potrzeby podlać wodą lub bulionem. Podawać
gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz