Translate

czwartek, 14 listopada 2013

Risotto z patelni



     Podstawę risotta stanowi ryż, do którego dodaje się różne jarzyny, mięso, ryby, grzyby lub pozostałe resztki tych potraw. Gotowe danie przyprawia się (jeśli ktoś lubi) tartym parmezanem lub innym twardym serem.


Składniki:

ryż 2 torebki
kukurydza 1 puszka
groszek zielony, 1 puszka
papryka czerwona i żółta po 1
kiełbasa 0,5 kg
olej 4 łyżki
sól, pieprz, czosnek, bazylia, papryka, sos sojowy

Wykonanie:

     Rozgrzać olej na wysokiej patelni, wrzucić ryż, zezłocić.
W tym czasie pokroić paprykę w słupki i kiełbasę w półplastry.
Dodać do ryżu paprykę, kukurydzę, groszek, kiełbasę, przyprawić do smaku. Dusić ok. 30 min. W razie potrzeby podlać wodą lub bulionem. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ