Składniki:
boczek wieprzowy 1kg
czosnek 2 ząbki
sól, majeranek
cebula, cytryna po kilka plastrów
jałowiec kilka ziaren
Wykonanie:
Boczek umyć, osuszyć. Czosnek obrać,
rozgnieść, rozetrzeć z solą i tym natrzeć mięso. Całość posypać majerankiem. Zawinąć
w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na trzy dni. Następnie ułożyć boczek w
blaszce (lub rękawie do pieczenia), obłożyć plastrami cebuli, a następnie
cytryny. Delikatnie podlać wodą, wrzucić kilka ziaren jałowca i piec w 180
stopniach przez ok. godzinę. Wystudzić. Pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, ułożyć
na półmisku. Podawać z pieczywem.
Prosty przepis i pyszne danie. Nieco się obawiałam tej potrawy, ponieważ miewam przeciążenia wątroby, czyli tłusczy jeść nie powinnam, lecz tłuszczyk ładnie się wytopił, więc wzięłam na wspomaganie wątroby swój Essentix i z chęcią zjadłam dokładkę, a po posiłku nie było żadnego bólu. Zdecydowanie przepis zagości w mojej kuchni na stałe. Smacznie i zdrowo. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń