Składniki:
ziemniaki duże 3-4
oliwa z oliwek 4 łyżki
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
rozmaryn świeży posiekany, natka pietruszki, tymianek
po 1 łyżce
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki
wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, zahartować zimną wodą,
odsączyć i przestudzić. Pokroić wzdłuż na cząstki. Oliwę i masło rozgrzać w
rondelku. Zeszklić rozgnieciony czosnek i zdjąć z ognia. Dodać zioła i doprawić
solą i pieprzem. Cząstki ziemniaków smarować czosnkową zaprawą i układać na
blasze. Piec 10-15 minut w podgrzanym piekarniku (lub grillu), aż zrobią się
miękkie. W tym czasie kilka razy smarować czosnkiem. Upieczone ziemniaki
podawać, jako przystawkę lub dodatek do smażonej ryby lub mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz